tiistai 27. joulukuuta 2016

ARJ: Kaksi uutta erikoisaskellajiluokkaa

Erikoisaskellajien luokkavalikoimaan on luotu kaksi täysin uutta luokkaa: 4-käynti ja 5-käynti. Kyseisten luokkien tarkoituksena on lisätä monipuolisuutta ns. harvinaisempien askellajirotuisten luokkavalikoimaan. Luokkien kuvaukset ovat tässä:

4-käynti
Avoinna ryhmän 1 roduille, poislukien (ei siis avoinna) seuraavat: saddlebred, national show horse, tennessee walking horse, islanninhevonen, pohjoisnorjanponi

Esitetään perusaskellajien lisäksi yksi omavalintainen rodulta löytyvä erikoisaskellaji. Askellajit esitetään ryhmässä molempiin suuntiin kenttää ympäri ratsastaen tuomareiden seistessä kentän keskellä.

5-käynti
Avoinna ryhmän 1 roduille, poislukien (ei siis avoinna) seuraavat: saddlebred, national show horse, tennessee walking horse, islanninhevonen, pohjoisnorjanponi

Esitetään perusaskellajien lisäksi kaksi omavalintaista rodulta löytyvää erikoisaskellajia. Askellajit esitetään ryhmässä molempiin suuntiin kenttää ympäri ratsastaen tuomareiden seistessä kentän keskellä.


Kyseisiä luokkia voi järjestää tästä päivästä alkaen. Osallistumisen yhteydessä ei tarvitse mainita hevosen rotua tai valinnaisia askellajeja.


ARJ:n sivuille on nyt kasattu myös lista kaikista luokista, joita on mahdollista järjestää.



Idea uusiin luokkiin lähti siitä, kun tutustuin tarkemmin rotuun buurinponi. Vaikka olen rodun edustajia omistanut jo useamman vuoden, en ole oikein koskaan tutustunut rotuun kunnolla. Tutkimusten yhteydessä paljastui, että osa buurinponeista on 3-käyntisiä ja osa 5-käyntisiä. 5-käyntisiltä löytyy saddlebredeille ominaiset erikoisaskellajit slow gait ja rack, osassa teksteistä slow gaitista käytetään myös nimitystä short-gait.

Tästä innostuneena pohdin kuinka tätä uutta tietoa hyödyntää. Buurinponeja ei olisi mitään järkeä laittaa kilpailemaan samoissa luokissa saddlebredeja ja national show horseja vastaan, sillä realistiset pärjäämismahdollisuudet ovat aika olemattomat. Samalla mieleen juolahti kuitenkin ajatus ns. spesiaaliluokista ja tässä on tulos. Yleisemmät askellajirodut pitävät helposti valtaa luokkatilanteessa, mutta haluamme tehdä parhaamme tukeaksemme myös vähemmän suosittuja askellajirotuja.