maanantai 29. maaliskuuta 2021

ARJ Laatuarvostelu: tuomarihaku

 ARJ Laatuarvostelu etsii riveihinsä uusia tuomareita. Työ ei ole kovinkaan aikaavievää, arvosteltavia hevosia tulee jonoon noin kuukauden tai kahden välen, joka kerta alle kymmenen kappaletta. Ylläpitäjänä ilmoitan aina kun hevosia on tullut jonoon, joten tuomareiden ei tarvitse olla aktiivisesti tarkistamassa onko jonoon tullut uusia hevosia.

Tuomarilla olisi suotavaa olla jonkinlaista kokemusta askellajihevosista sekä askellajiratsastuksesta noin yleisesti (lajin säännöt). Ylläpidolta saa aina kysyä mieltä askarruttavista asioista, autan mielelläni aina kun/jos lajin säännöissä taikka käytännöissä on jotain epäselvää.

Seuraaviin tuomaroitaviin alueisiin otetaan mielellään vähintään yksi tuomari kuhunkin. Myös varatuomareille on tarve, varatuomari on nimensä mukaan varalla mikäli vakituinen tuomari ei jostain syystä voi tehtäväänsä suorittaa. Varatuomaroinnille on tarvetta todella harvoin, joten tehtävä on erittäin helppo.


Laatuarvostelun pisteytys löytyy täältä, minulta saa kysyä jos siellä on jotain epäselvää. :)


Rakennetuomari (vara)

Rakenneosiossa on jo tuomari, etsinnässä on mahdollinen varatuomari jos nykyinen rakennetuomari ei jostain syystä ehdi hoitaa tehtäväänsä.

Sukuosio

Sukuosioon etsitään joko vakituista tuomaria, tai varatuomaria silloin jos en itse ehdi tuomaroimaan taikka olen ilmoittanut oman hevoseni arvosteltavaksi. Sukutuomarin tulee pisteyttää hevosia niin sukuselvityksen kuin vanhempien kisatulostenkin mukaan. Sukuselvityksiä ei tarvitse katsoa niinkään suurennuslasin läpi, vaan kiinnittää huomiota oikeinkirjoitukseen, tekstin sujuvuuteen ja sisältöön. Ohjeet pisteytykseen löytyy laatuarvostelun arvointi-sivulta.

Jälkeläiset (vara)

Jälkeläisosiossa on jo tuomari, etsinnässä on mahdollinen varatuomari jos nykyinen tuomari ei jostain syystä ehdi hoitaa tehtäväänsä.

Lisäpisteet

Lisäpisteosioon etsitään joko vakituista tuomaria, tai varatuomaria silloin jos en itse ehdi tuomaroimaan taikka olen ilmoittanut oman hevoseni arvosteltavaksi. Lisäpisteisiin sisältyy hevosen mahdollinen luonne, päiväkirjamerkinnät, valmennukset ja muista laatuarvosteluista saadut palkinnot. Lisäpisteiden tuomarointi on hyvin pitkälti tekstipainotteista, ARJ Laatuarvotelussa ei niinkään katsota sanamäärien perään, vaan tuomarin on syytä keskittyä enemmänkin tekstin sisältöön ja oikeinkirjoitukseen pisteitä antaessaan. Tarkemmat ohjeet tekstien arvosteluun löytyy täältä.

Päätuomari (vara)

Hoidan itse aina ensisijaisesti pisteiden kokoamisen ja yhteenlaskun, mutta tarvitsen tähän jonkun muun mikäli olen itse ilmoittanut hevoseni arvosteltavaksi. Päätuomarin olisi hyvä olla perillä laatuarvostelun pisteytyksestä, ja oltava valmis arvioimaan eri osa-alueita siltä varalta että kyseisen arvioinnin aikana joku tuomareista on estynyt hoitamaan tehtäväänsä.

Päätuomari laskee tuomareilta saadu pisteet yhteen ja näiden perustella antaa hevoselle tämän ansaitseman palkinnon. Tehtävään tarvitaan jonkin verran enemmän ajankäyttöä ja panostusta kuin muissa osa-alueissa, mutta yleisesti tehtävä on kuitenkin helppo kunhan on perillä pisteytyksestä ja jaoksen säännöistä.

Laatuarvostelulle voidaan ottaa myös vakituinen päätuomari, jolloin minä paikkaan tätä silloin kun tuomari itse on estynyt taikka ilmoittanut oman hevosensa arvosteltavaksi. :)Tuomarihakemuksia otetaan vastaan jaoksen sähköpostiin (tällä hetkellä oma sähköpostini), perehdytän mielelläni tehtäviin eikä lajista vaadita välttämättä aiempaa kokemusta muissa kuin päätuomarin pestissä. Tekemistä on huomattavasti vähemmän kuin muiden lajien laatuarvosteluissa, joten tässä olisi nyt oikein matalan kynnyksen homma kiinnostuneille! :)


- Taciturn (VRL-12909)
tacivirtuaali@gmail.com

Ei kommentteja: