tiistai 20. joulukuuta 2011

Saddle seatin ja muiden lajien sekakisaus

Liian useasti olemme saaneet palautetta saddle seatin ja samanaikaisen vaativan koulun/esteiden sekakisauksesta ja siitä miksi sitä ei sallita. Kerta toisensa jälkeen palaan perimmäisten kysymysten äärelle ja ihmettelen miksei ihmiset vaivaudu tutustumaan omistamaansa rotuun paremmin.

 Yleis © TRR Sport Horses
SadSe © Reiser Stables

Oikeassa elämässä fakta on, ettei viisikäyntinen saddlebred kilpaile vakavasti esteillä. Hevosen laukka on epäpuhdas, askelien sovitus haastavaa ja tekniikka toivoton. Myöskään ylväs asento ei täsmää normeihin ja fysiikka ei riitä. Täysillä askellajeihin painottavan saddlebredin kanssa tosissaan esteitä/koulua kilpaileminen on sama asia kuin käyttäisi laukkahevosta samoissa lajeissa. Uudelleenkoulutus ei ole poissuljettu vaihtoehto, mutta siinä on oma työnsä. Yleispainotteiseksi jalostettu sdb jopa näyttää kevyeltä puoliveriseltä. Huomioikaa myös se, että yleislajeissa kaviot ovat normaalipituiset, kun saddle seatissa taas pidemmät.
Tämä pätee myös saddle seattia kilpaileviin friisiläisiin ja morganeihin.

Havainnollistan asiaa seuraavalla videolla (laukkaa näkee kohdasta 3:11)


Sporthorse Saddlebred sivulla on mahtava FAQ osio asiaan liittyen, lainaan sieltä seuraavan pätkän:

"Q: Can a horse trained for saddleseat be retrained as a sport horse?
A: In many cases, yes. There are any number of Saddlebred sport horses out there who started life in the Saddleseat world. You will need time and patience to teach the horse to stretch forward into the bridle and move over his back but it can be done. Some horses retrain faster than others. It depends on their temperament, conformation and previous training."

Toivomuksenani on, että päätätte rohkeasti teettekö hevosestanne askellaji vai yleispainotteisen, ettekä harhailisi näiden kahden välillä.
Haluan toki kuulla kommenttia asiaan liittyen, mutta en mitään "mutta kun muutkin jaokset antaa olla epärealistisia ja saa kisata sekaisin gp koulua ja esteitä yhyy" -kitinää, sillä me haluamme askellajijaoksen kanssa palkita laatuarvosteluissa niitä kunnollisia yksilöitä, pyrkien nojaamaan realistisuuteen parhaamme mukaan.

2 kommenttia:

Chao kirjoitti...

Mietin vain friisiläisten (ja muidenkin kohdalla) että vaikka niillä kisaisikin pääpainotteisesti askellajeja, niin eikös ne silti taipuisi esim. helppoon kouluun siinä sivussa? Helppo C:n ohjelmassa tai perusmerkissä tai raviohjelmassa kun ei paljoa vaadita...? Joten hylätäänkö hevonen kisoissa / laatiksissa jos sillä sattuu ARJ:n lisäksi olemaan kilpailuja / tuloksia esim. helpoista KRJ:n luokista (tarkoittaen tässä nyt siis He C ja sitä alempia)...?

TK kirjoitti...

Helppojen luokkien kilpaileminen samanaikaisesti on hyväksytty. Mikäli laatikseen osallistuvalla hevosella on siis tuloksia helpoista koululuokista, ei niistä vähene kisapisteitä. Asiasta olisi tarkoitus tehdä ihan oma blogipostaus, jossa näitä laatiksen arviointikohtia hieman tarkennetaan.