lauantai 20. tammikuuta 2018

ARJ Laatuarvostelu: Pisteytys uudistuu

Blogi olikin unohtunut ihan kokonaan tämän asian suhteen!

ARJ Laatiksen pisteytys on siis uudistumassa. Edellisen tilaisuuden julkistamisen yhteydessä avasimme Keskustassa keskustelun pisteytyksestä. Kommenttia ei juurikaan tullut, mutta muistelimme miltä osin pisteytystä oli aikaisemmin kritisoitu ja lähdimme siitä liikkeelle.

Uusi pisteytys

Pisteytys tulee voimaan seuraavassa tilaisuudessa, joka on tarkoitus järjestää kevään aikana. Edelleen otamme toki kommenttia pisteytyksestä ja mikäli tarpeeksi keskustelua syntyy niin asioita on vielä mahdollista muuttaa. Palautetta voi lähettää ylläpidolle sähköpostitse tai ottaa osaa keskusteluun Keskustan topikissa Askellajihevoset.


No mitä pisteytyksessä sitten muuttuu? Suurin syy pisteytyksen uudistukselle oli erittäin epäselkeä arviointikriteerien listaus. Keskityimme pääasiassa selkeyttämään ilmaisuja ja pyrkimään siihen, että nyt jokaisesta arviointikohdasta ymmärtää helposti mitä siitä haetaan. Rakennepisteytyksen kanssa lähdimme apinoimaan muiden laatuarvostelujen mallia ja pistemääräkin tältä osin tippui puoleen selkeyden vuoksi. Muutoksia tuli myös vanhempien pisteytykseen ja lisäpisteisiin. Lisäksi Cup-sijoitukset erotettiin omaksi osiokseen ja niille asetettiin enimmäismäärä, sillä tällä hetkellä Cup-sijoituksia kertyy todella helposti. Mikäli Cupit joskus alkavat saada enemmän osallistujia ja sijoitusten saaminen vaikenee, kohtaa on mahdollista muuttaa.

Suurin uudistus on varmasti jälkeläispisteytys, jossa otimme mukaan erään harrastajan ehdotuksen. Uuden pisteytyksen myötä täysin kilpailemattomia jälkeläisiä omaavan hevosen on mahdollista saada kolmasosa osion kokonaispistemäärästä. Pohdimme pitkään tätä päätöstä sillä onhan kyseessä kilpailujaoksen laatuarvostelu, mutta toisaalta on muistettava että pienen lajin lisäksi kyseessä on pääasiassa harvinaisille roduille tarkoitettu laji. Isompien rotujen ollessa kyseessä ei ole mitään ongelmaa, jos muodostuu kaksi erillistä kuppikuntaa kilpailevien ja ei-kilpailevien suhteen. Pienen lajin ja pienten rotupiirien kanssa on erittäin tärkeää vetää yhtä köyttä ja haluamme mahdollistaa sen myös ARJ:n osalta.

Ei kommentteja: